top of page

Segítségkérés és segítségnyújtás NŐK ELLENI CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAK esetén





Nem rövid az Úr keze a megtartásra; És nem nehéz a füle a meghallgatásra. Jesaja 59, 1






A nők elleni erőszak az emberi jogok súlyos megsértése. Az emberi méltóság és Isten ellen elkövetett bűn. Különböző formái közül világszerte a legelterjedtebb a családon belüli erőszak. Minden kultúrában, a társadalom minden rétegében előfordul. Leggyakrabban a férfiak azok, akik bántalmazzák élettársukat. Egy folyamatosan fennálló kényszerítő kontrollról van szó, mely által a férfi saját akaratát érvényesíti. A nő feletti uralkodási vágyát különböző módszerekkel, taktikákkal éri el (fizikai, érzelmi és pszichológiai, szexuális, gazdasági, spirituális, valamint digitális erőszak).


A COVID-19 pandémia következtében világszerte hangsúlyossá vált egy másik pandémia: a nők elleni családon belüli erőszak. Már a koronavírus-járvány előtt, világszinten minden 3. nő átélt fizikai és/ vagy szexuális bántalmazást párkapcsolatában vagy szexuális erőszakot követett el rajta olyan férfi, akivel nem volt párkapcsolata. (WHO, 2013) Romániában minden 4. nőnek van ilyen tapasztalata. (FRA Violence against women: an EU-wide survey, 2014) Ám a COVID-19 világjárvány miatt kialakult stresszhelyzet és a hosszú otthon tartózkodás hatására gyakoribb lett a nők bántalmazása. A karantén ideje alatt számos országban megnövekedett a bántalmazással kapcsolatos segélykérések száma. (UN Women, 2020)


Félsz-e a társadtól? Felmerült-e benned az a gondolat, hogy társad erőszakosan bánik veled? Talán:

... érezteti-e, hogy csúnya és hasznavehetetlen vagy?

... eltávolít-e a családtól és barátoktól?

... fenyegetéssel éri el az akaratát?

... téged hibáztat a viselkedéséért?

... soha nem ismeri be, hogy téved?

... a Bibliát használja arra, hogy irántad való bántalmazó viselkedését indokolja?


Gondolkodj el, miért érzel félelmet, amikor vele vagy. A szeretet mellett nincs félelem. A szeretet biztonságot, a félelem veszélyt jelent. Jogod van a biztonságra. Megérdemled a szeretetet. Isten szeret, és neki nagyon értékes vagy! Bízzál az Úr szabadításában, és kérj segítséget!

Néhány szolgáltatás, ahova fordulhatsz, ha bántalmazó kapcsolatban élsz:

  • Ingyenes segélyvonal: 0 800 500 333 (24/7)

  • Bright Sky telefonos applikáció

  • kolozsvári ingyenes Tanácsadó Központ az Erőszak Megelőzéséért


A központ szolgáltatásai román és magyar nyelven is elérhetőek.

1. prevenciós tevékenységek:

- Női kávézó és filmklub

- Könyvtár

- Érzékenyítő kampányok: november 25-én kezdődik a központ Facebook oldalán a 16 napos akció. Ennek keretében kölcsönözhető olvasmányokat ajánlanak a nők elleni erőszak témakörében, valamint erőszaktúlélők rövid bizonyságait fogják felolvasni.

2. intervenciós tevékenységek:

- Információs telefonszolgálat: 0758 552 397 (H-K: 16-18, SZ-CS: 10-12) Erőszaktúlélő nők vehetik igénybe az ingyenes szociális, jogi és pszichológiai tanácsadást. Útmutatást kérhetnek segítségnyújtásban barátok, családtagok vagy szakemberek.

- Támogató csoport indul bántalmazó kapcsolatból kilépett nők számára.

3. szakemberek képzése: a családon belüli erőszak témakörben.

- DASM (Direcția de Asistență Socială și Medicală) Centru pentru prevenirea și combaterea violenței în familie 0372 799 098 (Maramuresului 1 szám, violentainfamilie@dasmclujnapoca.ro) http://dasmclujnapoca.ro/2019/04/centrul-pentru-prevenirea-si-combaterea-violentei-in-familie/ Ingyenes szociális, pszichológiai, illetve jogi tanácsadást nyújtanak román nyelven. Főleg a súlyosabb, magas kockázatú eseteket kezelik. Általuk igénybe vehető a két éves lakbértámogatás, mellyel a bántalmazó párkapcsolatból kilépett nőket támogatják.

Ha veszélyben vagy, hívd az 112-t! A rendőrök ideiglenes távoltartási rendeletet tudnak kibocsátani. Legfontosabb a saját és gyermekeid biztonsága.


 

Mindenki tehet valamit, hogy a nők szabadon és félelem nélkül élhessenek otthonaikban.


1. Keresztyén kötelességünk megismerni a családon belüli erőszak jelenségét.

2. Álljunk a bántalmazott nő mellé, hallgassuk meg együttérzően és ítéletmentesen, mondjuk el, hogy amit átél az elfogadhatatlan, és semmivel sem indokolható. Erősítsük meg számára, hogy az erőszak soha nem Isten akarata.

3. Legyünk nyitottak, és figyeljünk arra, hogy miben igényli segítségünket. Ne akarjunk dönteni helyette. Támogassuk őt megtalálni a saját útját a szabadulás fele.


Az alábbi filmecskék segíthetnek a nők elleni családon belüli erőszak megismerésében, de bátoríthatnak az együttérző támogatásra is:

A beárnyékolt pandémia podcast bemutatkozása https://anchor.fm/erinteskozpont

November 25, a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja és december 10, az Emberi jogok világnapja között világszerte történik a 16 NAP kampány, mely során különféle érzékenyítő alkalmakat szerveznek. Imádkozzunk együtt, hogy:



Köszönöm Neked, hogy meghallod a bántalmazott nők segélykiáltását, és a nők elleni erőszak megelőzésében vállalod a szereped!


Források

1) World Health Organization, Department of Reproductive Health and Research, London School of Hygiene and Tropical Medicine, South African Medical Research Council (2013). Global and regional estimates of violence against women: prevalence and health effects of intimate partner violence and non-partner sexual violence, p.2.

2) UN Women (2020). Intensification of efforts to eliminate all forms of violence against women: Report of the Secretary-General (2020), p. 4.

3) United Nations Economic and Social Affairs (2015). The World’s Women 2015, Trends and Statistics, p. 159


Sebestyén Erika, mentálhigiénés segítő szakember

12 megtekintés
bottom of page