Élő közvetités
FŐMENÜ
VÍZIÓ
Isten országát örömmel építő nyitott közösség.
Ki olvas minket?
We have 10 guests online
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Karácsonyi üzenet - 2020
Hírek

Kedves Testvérek,

ebben az évben, a világjárvány idején sajátos módon vagyunk kénytelenek ünnepelni. Szeretett karácsonyi hagyományainknak maradéktalanul nem fogunk tudni eleget tenni. Mindent fertőtlenítve, távolságtartóan és maszkot viselve készülünk átélni a szeretet testetöltésének ünnepét.

Azonban, ebben a szokatlan helyzetünkben lehetőség adódik arra, hogy a külsőségek erőt felemésztő tennivalói helyett kerüljön az ünnep központjába az ünnepelt Jézus Krisztus.

Ünnepi jókívánságom kifejezett célja az, hogy az alábbi sorokat olvasva, egyéni és/vagy családi ünneplésedet a karácsony örökérvényű üzenete hassa át, és a keresztyén életed egészét jobbítsa meg. A szent Isten személyesen lépett be az általa teremtett világba. És Aki bennünket a saját képére és hasonlatosságára teremtett, magára vette a mi képünket és hasonlatosságunkat, hogy eggyé legyen velünk, és mi Ővele.
“Áldott az Úr, Izráel Istene, hogy meglátogatta és megváltotta az ő népét. Erős szabadítót támasztott nekünk szolgájának, Dávidnak házából, amint kijelentette azt szent prófétái által örök időktől fogva, …” (Lk 1, 68-70)

Mi lenne, ha most mindent félre tennél szívedből, szobádból, életedből: ajándékot, gondot, vírustól való félelmet, mindent, ami most homályossá teszi a levegőt körülötted, és Őt, Jézus Krisztust tennéd a fő helyre szívedben, szobádban, életedben? Mi lenne akkor?
Az lenne az igazi, tiszta karácsonyi öröm. És ez – csodák csodájára – az ünnep múlásával nem fogyatkozna el!
Erős szabadítót támasztott nekünk az Úr, a mi Istenünk – ezért, jertek, együtt áldjuk és magasztaljuk az Ő nevét.

Kozma András                                                                                                Szakács Levente
Visky Péter                                                                                                     Veres Csaba
lelkipásztorok                                                                                                 gondnokok

Kolozsvár-Tóvidék, 2020. karácsonyán

Utolsó módosítás: 2020.12.24
 
A beárnyékolt pandémia
Cikkek

 

Segítségkérés és segítségnyújtás NŐK ELLENI CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAK esetén

 

Nem rövid az Úr keze a megtartásra; És nem nehéz a füle a meghallgatásra. Jesaja 59, 1

 

 

A nők elleni erőszak az emberi jogok súlyos megsértése. Az emberi méltóság és Isten ellen elkövetett bűn. Különböző formái közül világszerte a legelterjedtebb a családon belüli erőszak. Minden kultúrában, a társadalom minden rétegében előfordul. Leggyakrabban a férfiak azok, akik bántalmazzák élettársukat. Egy folyamatosan fennálló kényszerítő kontrollról van szó, mely által a férfi saját akaratát érvényesíti. A nő feletti uralkodási vágyát különböző módszerekkel, taktikákkal éri el (fizikai, érzelmi és pszichológiai, szexuális, gazdasági, spirituális, valamint digitális erőszak).

A COVID-19 pandémia következtében világszerte hangsúlyossá vált egy másik pandémia: a nők elleni családon belüli erőszak. Már a koronavírus-járvány előtt, világszinten minden 3. nő átélt fizikai és/ vagy szexuális bántalmazást párkapcsolatában vagy szexuális erőszakot követett el rajta olyan férfi, akivel nem volt párkapcsolata. (WHO, 2013) Romániában minden 4. nőnek van ilyen tapasztalata. (FRA Violence against women: an EU-wide survey, 2014) Ám a COVID-19 világjárvány miatt kialakult stresszhelyzet és a hosszú otthon tartózkodás hatására gyakoribb lett a nők bántalmazása. A karantén ideje alatt számos országban megnövekedett a bántalmazással kapcsolatos segélykérések száma. (UN Women, 2020)

Félsz-e a társadtól? Felmerült-e benned az a gondolat, hogy társad erőszakosan bánik veled? Talán:

... érezteti-e, hogy csúnya és hasznavehetetlen vagy?

... eltávolít-e a családtól és barátoktól?

... fenyegetéssel éri el az akaratát?

... téged hibáztat a viselkedéséért?

... soha nem ismeri be, hogy téved?

... a Bibliát használja arra, hogy irántad való bántalmazó viselkedését indokolja?

Gondolkodj el, miért érzel félelmet, amikor vele vagy. A szeretet mellett nincs félelem. A szeretet biztonságot, a félelem veszélyt jelent. Jogod van a biztonságra. Megérdemled a szeretetet. Isten szeret, és neki nagyon értékes vagy! Bízzál az Úr szabadításában, és kérj segítséget!

Néhány szolgáltatás, ahova fordulhatsz, ha bántalmazó kapcsolatban élsz:

· Ingyenes segélyvonal: 0 800 500 333 (24/7)

· Bright Sky telefonos applikáció

· kolozsvári ingyenes Tanácsadó Központ az Erőszak Megelőzéséért https://www.facebook.com/Centrul-de-Consiliere-pentru-Prevenirea-Violen%C8%9Bei-110439244022063

A központ szolgáltatásai román és magyar nyelven is elérhetőek.

1. prevenciós tevékenységek:

- Női kávézó és filmklub

- Könyvtár

- Érzékenyítő kampányok: november 25-én kezdődik a központ Facebook oldalán a 16 napos akció. Ennek keretében kölcsönözhető olvasmányokat ajánlanak a nők elleni erőszak témakörében, valamint erőszaktúlélők rövid bizonyságait fogják felolvasni.

2. intervenciós tevékenységek:

- Információs telefonszolgálat: 0758 552 397 (H-K: 16-18, SZ-CS: 10-12) Erőszaktúlélő nők vehetik igénybe az ingyenes szociális, jogi és pszichológiai tanácsadást. Útmutatást kérhetnek segítségnyújtásban barátok, családtagok vagy szakemberek.

- Támogató csoport indul bántalmazó kapcsolatból kilépett nők számára.

3. szakemberek képzése: a családon belüli erőszak témakörben.

· DASM (Direcția de Asistență Socială și Medicală) Centru pentru prevenirea și combaterea violenței în familie 0372 799 098 (Maramuresului 1 szám, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ) http://dasmclujnapoca.ro/2019/04/centrul-pentru-prevenirea-si-combaterea-violentei-in-familie/ Ingyenes szociális, pszichológiai, illetve jogi tanácsadást nyújtanak román nyelven. Főleg a súlyosabb, magas kockázatú eseteket kezelik. Általuk igénybe vehető a két éves lakbértámogatás, mellyel a bántalmazó párkapcsolatból kilépett nőket támogatják.

Ha veszélyben vagy, hívd az 112-t! A rendőrök ideiglenes távoltartási rendeletet tudnak kibocsátani. Legfontosabb a saját és gyermekeid biztonsága.

Mindenki tehet valamit, hogy a nők szabadon és félelem nélkül élhessenek otthonaikban.

1. Keresztyén kötelességünk megismerni a családon belüli erőszak jelenségét.

2. Álljunk a bántalmazott nő mellé, hallgassuk meg együttérzően és ítéletmentesen, mondjuk el, hogy amit átél az elfogadhatatlan, és semmivel sem indokolható. Erősítsük meg számára, hogy az erőszak soha nem Isten akarata.

3. Legyünk nyitottak, és figyeljünk arra, hogy miben igényli segítségünket. Ne akarjunk dönteni helyette. Támogassuk őt megtalálni a saját útját a szabadulás fele.

Az alábbi filmecskék segíthetnek a nők elleni családon belüli erőszak megismerésében, de bátoríthatnak az együttérző támogatásra is:

· Hogyan segítsek? (NANE Egyesület) https://www.youtube.com/watch?v=_tSQURqFmsQ

· Violence in relationships: warning signs (NANE Egyesület) https://www.youtube.com/watch?v=3fzAOhwIaz8

· “Valami csattant, Anya elesett” - Gyerekek a bántalmazó párkapcsolatban (NANE Egyesület) https://www.youtube.com/watch?v=OO8ZHeeCaek

· A beárnyékolt pandémia podcast bemutatkozása https://anchor.fm/erinteskozpont

November 25, a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja és december 10, az Emberi jogok világnapja között világszerte történik a 16 NAP kampány, mely során különféle érzékenyítő alkalmakat szerveznek. Imádkozzunk együtt, hogy:

Köszönöm Neked, hogy meghallod a bántalmazott nők segélykiáltását, és a nők elleni erőszak megelőzésében vállalod a szereped!

Források

1) World Health Organization, Department of Reproductive Health and Research, London School of Hygiene and Tropical Medicine, South African Medical Research Council (2013). Global and regional estimates of violence against women: prevalence and health effects of intimate partner violence and non-partner sexual violence, p.2.

2) UN Women (2020). Intensification of efforts to eliminate all forms of violence against women: Report of the Secretary-General (2020), p. 4.

3) United Nations Economic and Social Affairs (2015). The World’s Women 2015, Trends and Statistics, p. 159

Sebestyén Erika, mentálhigiénés segítő szakember

Utolsó módosítás: 2020.11.25
 
Presbiteri szavazás online lehetősége
Hírek

Az online felületen szavazni kívánók november 17-én reggel 9 óráig küldjék be az This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it címre ez iránti kérésüket a regisztrálás végett, amelyhez adják meg nevüket és pontos címüket. Amennyiben készek megosztani velünk a telefonszámukat is, azt külön köszönjük.

Utolsó módosítás: 2020.11.07
 
Állásfoglalás

Állásfoglalás

Kolozsvár-Tóvidéki Református Egyházközség állásfoglalása a családon belüli erőszakról

1. Családon belüli erőszaknak nevezzük a kontroll és hatalom fenntartására irányuló minden olyan megnyilvánulást, ami az egyénnek fizikai, szexuális, lelki, érzelmi vagy szellemi sérülést okoz vagy okozhat, és ami egy intim vagy családi kapcsolatban történik.

2. A családon belüli erőszak ellen határozottan tiltakozunk, és az összes formájában elfogadhatatlannak tartjuk. Az erőszakos magatartás ellentmond a keresztyén ember krisztusi életvitelének.

3. Elismerjük, hogy a családon belüli erőszak súlyos társadalmi probléma, mely a keresztyén gyülekezetek közösségét is érinti.

4. Védelmezzük a családon belüli erőszak elszenvedőit: meghallgatjuk és támogatjuk őket, törődünk testi és lelki gyógyulásukkal.

5. Prioritásként kezeljük a nők és a gyerekek biztonságát. Szem előtt tartjuk a nők és a gyerekek erőszakkal szembeni fokozott kiszolgáltatottságát és sérülékenységét, és ennek megfelelően cselekszünk.

6. Készek vagyunk együttműködni a családon belüli erőszak áldozatait támogató szociális szervezetekkel, és ezek munkáját gyülekezetünkben ismertetni.

7. Tanítjuk, hogy a családon belüli erőszak bűn és az ember méltóságának súlyos megsértése. Felelőségünk az elkövetőt erőszakos magatartásával szembesíteni és meginteni.

8. Meggyőződéssel hirdetjük Isten feltétlen és tökéletes szeretetét, igazságosságát, irgalmát és bocsánatát.

9. Tanítunk arról, hogy mit jelent Isten képmására és hasonlatosságára férfinak és nőnek lenni.

10. Törekszünk arra, hogy a gondnokok, presbiterek, lelkigondozók és  munkatársak ismerjék a családon belüli erőszak természetét és dinamikáját, ennek romboló következményeit és az áldozatok támogatásának alapelveit.

Utolsó módosítás: 2020.06.23
 
Gyerekeknek Karanténra
Hírek

Gyerekeknek Karanténra

Gyerekáhítatos videók, bibliai játékok, rajzfilmek, dalok

Utolsó módosítás: 2020.04.10
 
Iglu építés
Beszámoló

Egy másodéves kátésokból és ifisekből álló kis csapat beszámolója a hideghavasi krándulásról:

"Február 22.-én, megszakítva rutinos hétvégéinket, gondoltuk jó lenne kimozdulni a szabadba, s még egyszer újra átélni, jól megőrzött gyerekkori havas emlékeinket. Fő célunk egy iglu építése volt, melyet sikeresen meg is valósítottunk, jóval időkeretünkön belül, így a heti káté kérdés megbeszélése után, bőven maradt idő, egy kis teázgatásra, szánkózásra. Fürgeségünk lévén, sétára is elindultunk a hegyekbe, még egy utolsó pillantást vetve a hólepte tájra. Mindeközben nagyon jól éreztük magunkat, s hálásak voltunk, hogy adatott egy ilyen alkalom." Buday Réka Tímea

Fényképek:

Utolsó módosítás: 2020.04.09
 
A szabadítás hangja
Beszámoló

2020-02-17

Utolsó módosítás: 2020.02.17
 
Gyülekezetünk éves programja - 2020
Alkalmaink

Január 19-26 – Egyetemes imahét

Február – Évelei közgyűlés

Február 6 – új “Asztali beszélgetések” (Alpha Klub) sorozat indul

Február 15 – Családos Vasárnap

Február 24március 1 – Bőjtfő vasárnapjának hete: Gyógyulás minden áron?

Március 22 – A Radebeul-i testvérgyülekezettel közösen ünnepelt vasárnap

Március 28-29 – Asztali beszélgetések (Alpha) csendeshétvége

Május 3 – Anyák napja Május 17 - Kiskátésok vasárnapja

Május 25-29 – Konfirmációra való felkészülés pünkösd hetében

Május 30 – Az ifjak bizonyságtétele

Május 31 – Pünkösd ünnepén az ifjak fogadalomtétele

Június 1 – Pünkösdi Koncert

Június 5-7 – Gyülekezeti Csendeshétvége (Lesi tó)

Június 14 – Iskolai évzáró istentisztelet

Július 13 – Július 20 – Gyerek tábor (Lesi tó)

Július 27 Augusztus 2 – Koinónia Tábor (Ilyefalva)

Augusztus 24-31 – Ifi tábor (Lesi tó)

Szeptember 6 – Iskolai évnyitó istentisztelet

Október 4-6 – Ifi/Kátésok őszi összerázós kirándulás

Október 25 – Reformáció másként ifjakkal (itt alvós)

November 7 – Presbiteri Csendesnap

November 23-29 – Adventi Evangelizációs Hét

December 13 – Adventi Zenés Istentisztelet

December 24 –Gyerekek és ifjak karácsonyi ünnepélye

Utolsó módosítás: 2020.02.12
 
IMAHÉT - A Krisztus-hívok egységéért
Hírek

2020 január 19–26.


„…nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántunk…”


Jan. 19 (vasárnap) - Megbékélés: A rakomány kidobása

Igét hirdet: Visky Péter lelkipásztor

ApCsel 27,18–19; 27,21
Zsolt 85
Lk 18,9–14


Jan. 20 (hétfő), 19:00 - Megvilágosodás: Krisztus világosságának keresése és megmutatása

Igét hirdet: Gombos Vencel lelkipásztor (Harasztos)
ApCsel 27,20
Zsolt 119,105–110
Mk 4,35–41


Jan. 21 (kedd), 19:00 - Reménység: Pál üzenete

Igét hirdet: Barta István lelkipásztor (Zsobok)
ApCsel 27,22; 27,34
Zsolt 27
Mt 11,28–30


Jan. 22 (szerda), 19:00 - Bizalom: Ne félj, csak higgy!

Igét hirdet: Bántó Tamás Csilla lelkipásztor (Kispetri)
ApCsel 27,23–26
Zsolt 56
Lk 12,22–34


Jan. 23 (csütörtök), 19:00 - Erő: a kenyér megtörése az útra

Igét hirdet: Lukács-Lőrincz Csilla lelkipásztor (Kutyfalva)
ApCsel 27,33–36
Zsolt 77
Mk 6,30–44


Jan. 24 (péntek), 19:00 - Vendégszeretet: a nem mindennapi emberség bemutatása

Igét hirdet: Nagy Alpár lelkipásztor (Egeres)
ApCsel 28,1–2. 7
Lk 14,12–24
Zsolt 46


Jan. 25 (szombat), 19:00 - Megtérés: szívünk és elménk megváltozása

Igét hirdet: Tibor testvér, ferences szerzetes (Kolozsvár)
ApCsel 28,3–6
Zsolt 119,137–144
Mt 18,1–6


Jan. 26 (vasárnap), 10:00 - Nagylelkűség: elfogadás és adás

Igét hirdet: Sógor Árpád lelkipásztor (Kolozsvár-teológia)
ApCsel 28,8–10
Zsolt 103,1–5
Mt 10,7–8

Utolsó módosítás: 2020.01.14
 
Karácsony 2019
Hírek

Utolsó módosítás: 2019.12.13
 
Ifi/Kátésok őszi összerázós kirándulás - 2019
Beszámoló

Jó napot.

Az én nevem Nemes Dávid és szerencsém volt résztvenni egy két napos kiránduláson. A kiránduláson résztvettek az első és másod éves kátésok és az Ifjak (Ifisek). Egy egy órás vonat út és még fél óra gyaloglás után, megérkeztünk Zsobokra (Jebucu). Szállásunk egy árvaház mellett volt, a lakói nagy szeretettel fogadtak minket. Leraktuk a csomagjainkat és elkezdtük a programokat. Játszottunk pár ismerkedős játékokat, majd Visky Péter egy előadást tartott a kirándulás mottójáról. A kirándulás mottója az volt, hogy: "Vigyázz, kész, rajt!". Az előadás után nagyon sok mindent csináltunk. Játszottunk, fociztunk, röpiztünk, majd megettük a nagyon finom ebédet, levest és rántott húst szalmakrumplival. Megmásztunk egy meredek dombot,hogy megnézhessük a naplementét. Ez kevesebb sikerrel jött össze, mert elég felhős volt az ég, de így is egy nagyon jót szórakoztunk, mert játszottunk egy nagyon élvezetes és számomra akkor még ismeretlen játékot a Viking sakkott. Befejeztük a játékot és visszamentünk a szállásra. Két csapatra oszlottunk, külön a fiúk és külön lányok. Mindkét csapat ugyan arról a témáról beszélt és ezt később megvitattuk egymással, ami elég érdekessé sikeredet. A vita után vacsoráztunk és megint kisebb csapatokra oszlottunk, azért, hogy játszódjunk pár társasjátékot. Mindenkinek nagyon vidáman telt a játszás és mivel már mindenki fáradt volt ilyenkor, az alvás következett. A ébresztés (legtöbbünknek) 7:30-kor volt, nyolc órakor pedig a reggeli. Reggeli után mindenki a szobájába ment, hogy pakoljon és hogy elrendezze az ágyát. Mikor mindenki megvolt, elindultunk a vasútállomás felé és hazamentünk.

Az egyetlen dolog amin legközelebb javítani kellene az, hogy többet tartson, mert összegezve, ez a kirándulás egy felejthetetlen élmény volt.

Köszönöm minden szervezőnek akik nélkül ez a kirándulás nem valósult volna meg.

 

(a fotókat Tomi készitette)

Utolsó módosítás: 2019.11.25
 
«  Start  Prev  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  Next  End  »

NAPI IGE
"Tartsátok meg parancsolataimat és éljetek azok szerint. Én vagyok az Úr." 3Moz 22,31
Hírek

2020 December 24
2020 November 07
2020 April 10
TÓKÖZHÍR
Újdonságok