Igehírdetések >> Megelégedett ember
Élő közvetités
FŐMENÜ
VÍZIÓ
Isten országát örömmel építő nyitott közösség.
Ki olvas minket?
We have 7 guests online
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Megelégedett ember Print

Létezik-e megelégedett ember?

Sújos gazdasági válság szorongat, a jelen politikai élet zürzavara is növeli bennünk a bizonytalanság érzését, egy újinfluenza járvány réme fenyeget, a “kincses városunk” új főterével sem vagyunk teljes mértékben megelégedve, és a személyes életünk sikertelenségeiről még említést sem tettem!

A jelen életünk szövegkörnyezetében, kissé cinikusan hangzik a feltett kérdés!

 

“... mert én megtanultam, hogy azokban, a melyekben vagyok, megelégedett legyek … mindenre van erőm a Krisztusban, a ki engem megerősít.” (Fil 4, 11.13)

 

Pál apostol öregedő emberként, börtöni körülmények között írja utolsó levelének fenti sorait, melynek van egy ilyen olvasata is: a mostoha körülményeim ellenére független, autonóm, szabad ember vagyok.

A megelégedett ember arcvonásai:

1. A megelégedett ember a kedve ellenére való eseményeket elfogadja. Figyelem: nem beletörődik valamilyen számára megváltozhatatlan helyzetbe, hanem elfogadja. Elfogadja önmagát, helyzetét, körülményeit. A mindenbe beletörődő ember folyamatosan a saját tehetetlenségéről vall:  lemondó, csüggedő, elégedetlen. Aki azonban elfogadja saját magát, élete nehéz helyzeteit, az tevékeny alakítójává válik saját sorsának, nem riad vissza a feladatoktól sem, mert mindenek előtt a mindenható Istennel számol. Önmagát, sikereit, kudarcait, nélkülözéseit, fájdalmait Mindenható  Istenén keresztül szemléli, fogadja el. Az ilyen ember számára Isten már nem egy fogalom, fedőneve minden természetfeletti erőnek, hanem az Aki Jézus Krisztusban kijelentette önmagát és a megelégedettség titkába “beavatta”.

2. A megelégedett embernek “mindenre van ereje a Krisztusban”, azaz: mindenre képes!

Kit kell megerősíteni? Értelemszerűen azt, aki erőtelen, gyenge.

Pál apostolról általában úgy gondolkodunk, mint aki nagy hittel rendelkezett, lendületes vezetése által az első évszázadok keresztyésége nagy győzelmeket aratott, igazi hőse volt a hitnek, stb.

Nem, ez helytelen vélekedés! Isten kezében azért volt egy áldott eszköz, mert hagyta magát megerősíteni, aki erőtelenségei ellenére Istennek engedelmeskedett. Egyáltalán nem szégyelte gyengeségeit, sőt: “... nagy örömmel dicsekszem azért az én erőtelenségeimmel … “

(2Kor 12, 9-10)

Tudunk-é eléggé gyengék lenni ahhoz, hogy Isten által használhatók legyünk? Vagy inkább: erősnek mutatjuk magunkat, lelkileg fittnek, mert ügyebár nem illik erőtelenségeinkkel előhozakodni!

Isten tőlünk, mindenek előtt, az iránta való engedelmességet kéri számon és nem a vélt erőnket.

3. A megelégedett ember örülni is tud: “igen nagy öröm fogott el az Úrban” - írja Pál apostol a börtönből. A megelégedettség titkába beavatott ember, örvendező ember, még pedig az Úrban örvendező. Úgy működik, mint a szűrő: megtisztítja az örömünket minden salagtól.

Az orvosi tudomány szerint, a megelégedett és boldog embernek az immunrendszere is ellenállóbb mindenféle virussal szemben!

 

A Jézus Krisztus ereje az erőtelenségeink közepette megtapasztalható. Ámen

Visky Péter

 

Utolsó módosítás: 2013.08.08
 
NAPI IGE
"Tegyünk le minden ránk nehezedő terhet és a bennünket megkörnyékező bűnt, és állhatatossággal fussuk meg az előttünk levő pályát." Zsid 12,1b
Hírek

2020 December 24
2020 November 07
2020 April 10
TÓKÖZHÍR
Újdonságok